Лишајеви: опис, карактеристике, структура и особине

Anonim

Лишајеви су симбиотска група гљива, зелених алги и цијанобактерија. Име организама је изведено из сличности њиховог изгледа са неким кожним болестима, а преведено је са латинског као „лишајева“.

Image

Симбиот Десцриптион

Распрострањени су по цијелој земљи и могу једнако расти на хладном каменитом терену иу врућим пустињама. Њихова боја може бити различитих боја: црвена, жута, бијела, плава, смеђа, црна. Механизам формирања лишаја није у потпуности разјашњен. Али са прецизношћу можемо рећи да сунчева светлост утиче на њихову формацију. Има лишајева, густих и лиснатих. Талус прво изгледа као кора која се добро уклапа у подлогу. Оне су мале величине (до 2–3 цм), спајају се једна са другом, расту на површини стабала и стена, формирајући конгломерате пречника десетака центиметара. Чупави - развијенији организми који расту вертикално и могу досећи висину од неколико метара. Али у овом чланку детаљно ћемо размотрити други тип организама, изглед и структуру лиснатих лишајева, налик лишћу дрвећа у свом облику.

Image

Који су структурни елементи

Талус или талус је компонента једноћелијских или вишестаничних гљивица, маховина и лишајева. Ако се упореди са биљкама, онда је за њих то њихова млада зелена грана. Тхалли могу бити лиснато или жбунасто.

Хифа - нитаста формација која личи на паукову мрежу. То је мултинуклеарно и вишећелијско. Намењен је апсорпцији хранљивих материја, воде и као што се мрежа може користити за хватање других организама (нпр. У предаторским гљивама).

Подлога - површина на коју је предмет причвршћен. То је и плодно тло за неке биљке и лишајеве.

Image

Изглед лиснатог лишаја

Талус је округао, у облику листа и налик на плоче, понекад се састоји од једног или више дијелова. И хифи расту око ивица или око радијуса круга. Лишајеви лишћа имају облик слојевите плоче која се налази на подлози на хоризонталан начин. Исправност облика талуса зависи од површине подлоге. Што је лакше, то ће више изгледати лишајеви.

Причвршћена је за базу дебелом кратком ногом која се налази у центру слоја. Сама плоча пречника не више од 20–30 цм је прилично густа и кожаста. Њена нијанса може варирати од тамно зелене или сиве до браон и црне. Расту веома споро, али лиснати лишаји су нешто бржи од других врста. Осим тога, они су дуготрајни. Неки талијани су стари преко хиљаду година. Постоји директна веза између непокретности супстрата и трајања лишаја.

Image

Структура

Лишајеви у лишају имају двослојни талус због своје дорсо-неутралне структуре. То јест, они имају горњу и доњу површину. Горњи дио је груб или раван, понекад прекривен изданцима, туберкулама и цилијама, брадавицама. На дну се налазе органи са којима је лишај везан за подлогу. По структури може бити глатка или неравна. Оба дела се разликују не само по облику, већ и по интензитету боје.

Под микроскопом се јасно разликују четири главна анатомска слоја:

  • горња крава;
  • алгал;
  • цоре;
  • нижа крава.

Лиснати лишајеви лабаво су причвршћени за површину подлоге и лако се одвајају од ње. Међутим, зрачни јастук се формира између стропа и базе. Храни компоненте лишаја кисеоником, врши размену гаса и доприноси акумулацији и очувању влаге. Хифе се састоје од посебних органоида везивања - ризоида.

Талус је из једне плоче, онда је монофилан, или из више слојева и назива се полифилан. Потоњи немају ноге, њихова база је чврсто приањала на површину, тако да су чврсто приањају на подлогу. Не плаше се вјетрова, урагана и других лоших временских услова. Тхалл се може исећи у делове, исечене дуж ивица, подељене на лопатице. Понекад изглед лишаја личи на сложену ткану чипкасту тканину.

Спреад

Лишни лишаји расту у областима где постоји велика количина падавина. Лако их је пронаћи на свим континентима, укључујући чак и хладни Антарктик. Могу се поставити на голи камен и стијене, на стабла грмља и дрвећа, маховинске пањеве, на старе зграде зграда. Они расту уз путеве, мочваре, шуме и суве ливаде. У основи, њихов географски положај је управо због избора супстрата. Када се екологија погорша, лишајеви често мијењају боју ближе тамном и сивом. Земљини организми расту посебно величанствено, покривајући огромна подручја земље. Ту спадају маховина јелена (шума Кладониа).

Image

Врсте лиснатог лишаја

Широм свијета дистрибуирано је више од 25 тисућа врста лишаја. Ако раздвајате организме у складу са супстратом на који преферирају, онда постоје:

  • Епигеиние - лоцирани на земји или песку (на пример, Пармелиа браон, Хипогимниа Непхроме, Солорина).
  • Епилитиц - везан за камење, камење (Гирофора, Коллема, Ксанториа, Тсетарија).
  • Епифит - расте на дрвећу и грмљу, углавном на листовима и стаблима (Пармелиа, Фисциа, Тсетарија, Лобариа, Цанделариа).
  • Епиксилни - налазе се на мртвим стаблима, пањевима без коре, зидовима старих зграда (Хипогхимниа, Пармелиопсис, Ксантхориум).

Мора се имати на уму да исти род може обухватити врсте са обојеним стаблима и грмоликим, или њиховим интермедијарним облицима.

Image

Лицхен Пармелиа

У својој унутрашњој структури веома је слична зеленој алги. Његова површина може бити жута, смеђе боје уз присуство зелених, црних и белих мрља. Род Пармелиа је лиснат лишај, који има само 90 врста у Русији, и исечен је на велике делове са талусом. Њене лопатице могу бити уске и шире. Једнако добро расте на деблима стабала и на камењу и прилагођава се загађеној урбаној клими. Облик овог живог организма је толико разнолик да потврђује чињеницу да није увијек препоручљиво класифицирати лишајеве само по изгледу. Током Другог светског рата, Пармелиа прах је коришћен да заустави крв од повреда. Такође је додаван у брашно да би се заштитио од штеточина и повећао рок трајања.

Лишни лишај, чија су имена одређена не само структуром и обликом, већ и ореолом станишта, типом супстрата, веома су разноврсна. Многи од њих се користе у прехрамбеној индустрији. Храни се стоку и ситна стока. У новије време прах од њих се широко користи као додатак храни, компонентама фармацеутских препарата. Тсетарије се, на пример, користе у производњи лекова против дијареје, стимулишу имунолошки систем, нормализују органе дигестивног тракта, а такође је део многих антивирусних лекова.

Занимљиви Чланци

Dumnezeu Hermes: fapte interesante

Rușii din SUA: munca și viața în imigrație

Rihanna Pratchett: biografie, fotografie, creativitate

Venitul bugetar este un indicator care caracterizează starea economiei oricărui stat.